U bent hier: Home  »  Oefentherapie  »  Slaapslimmethode

Slaapslimmethode

Wat is slapeloosheid?

Slapeloosheid ontstaat als er sprake is van te weinig slaap of wanneer de kwaliteit niet voldoende is. U herkent slapeloosheid aan moeite met inslapen, niet kunnen doorslapen en vroeg wakker worden.

Gevolgen slapeloosheid

Een tekort aan slaap heeft grote gevolgen voor uw gezondheid. Op korte termijn kunnen de volgende klachten voorkomen:

  • Sneller geïrriteerd en prikkelbaar
  • Sneller emotioneel
  • Neerslachtigheid
  • Vermoeidheid
  • Geheugenproblemen
  • Darmklachten
  • Hoofdpijn
  • Verhoogde spierspanning

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langdurig slaaptekort het risico verhoogt op een depressie, overgewicht en suikerziekte en een verminderde werking van het immuunsysteem.

Oorzaken van slapeloosheid

Oorzakelijke factoren

Lichamelijke klachten kunnen slaapverstorend zijn, zoals pijn, plasdrang of een verstopte neus. Meestal is slapeloosheid echter het gevolg van spanningen en zorgen. Drukke dagelijkse bezigheden of zelfs een spannende film kunnen stress veroorzaken, waardoor slaapproblemen ontstaan. Dit noemen we de oorzakelijke factoren van slapeloosheid.

Instandhoudende factoren

Door een tekort aan slaap ervaart u klachten en kunt u niet meer alles uit uw dag halen. Algauw beïnvloedt de slapeloosheid uw leven. U voelt zich moedeloos, verdrietig en boos. Dit noemen we instandhoudende factoren, omdat u hierdoor opnieuw stress ervaart. De slapeloosheid blijft voortduren en u komt in een vicieuze cirkel terecht die u niet meer zelf kunt doorbreken.

Behandeling van slapeloosheid via de Slaapslim methode

Een effectieve manier om slapeloosheid te verhelpen is met de Slaapslimmethode. Deze methode richt zich op het doorbreken van de vicieuze cirkel door zowel de oorzakelijke als de instandhoudende factoren aan te pakken. Uitleg en praktische tips worden gecombineerd met ontspanningsoefeningen en cognitieve therapie. De behandeling kunt u zowel individueel als in groepsverband. 

Een goede nachtrust is net zo belangrijk voor uw gezondheid als goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging.

Individuele behandeling

De inhoud en duur van de behandeling hangen af van uw wensen en behoeften en worden in overleg met u bepaald.

Groepsbehandeling

De groepsbehandeling is een cursus die bestaat uit 1 individuele intake van 30 minuten en 6 groepsbijeenkomsten van 1 uur en 15 minuten. De eerste 4 bijeenkomsten worden wekelijks gegeven. Tussen bijeenkomst 4 en 5 zitten 4 weken en de laatste bijeenkomst is na 2 maanden.

Kosten

Individuele behandeling wordt vanuit de aanvullende verzekering door uw zorgverzekeraar vergoed.

Deelname aan de cursus bedraagt 130 euro, inclusief een individuele intake en cursusmateriaal. In sommige gevallen wordt deelname aan de cursus ook door de zorgverzekeraar vergoed. Wilt u weten of u de behandeling vergoedt krijgt door uw zorgverzekeraar, neem dan contact met uw zorgverzekering op.

 

Copyright Praktijk Oefentherapie 2015 - 2023 Disclaimer
Design & development by: Timeless Design
Naar boven